37 statuetek „Złoty Widelec” oraz 5 nagród specjalnych IX edycji ogólnopolskiej akcji promującej gastronomię „Polska od Kuchni” odebrali tegoroczni laureaci.
Po raz IX Fundacja WIP Warto Im Pomóc w ramach konkursu „Polska od Kuchni” nagrodziła Złotym Widelcem najlepsze restauracje w całej Polsce. Wręczono 37 statuetek w dziewięciu kategoriach, w tym przyznano 5 nagród specjalnych. W dotychczasowych dziewięciu edycjach akcji nominowanych było ponad 3 200 restauracji, 978 z nich uczestniczyło w akcji, 322 laureatów odebrało nagrodę Złotego Widelca. Tegorocznym partnerem merytorycznym konkursu jest Europejskie Stowarzyszenie zrzeszające kucharzy i szefów kuchni w Zjednoczonej Europie, polski oddział Euro-Toques Polska (ETP).
Podczas uroczystej Gali, która odbyła się w warszawskiej Restauracji STIXX BAR & GRILL, wręczono 37 statuetek „Złotego Widelca” dla najlepszych restauracji w kategoriach: restauracja hotelowa i autorska, kuchnia polska, śródziemnomorska i międzynarodowa, orientalna, stek house i burger, bary bistro i cukiernie.
Nagrodę dla Najlepszego Szefa Kuchni w Polsce 2020 otrzymał Marek Rybacki – szef kuchni restauracji mieszczącej się w Hotel & Restauracja SULBIN w Garwolinie. Najlepszą Restauracją Roku 2020 w Polsce została Restauracja AKADEMIA z Warszawy. Wyśmienita, tajska kuchnia Restauracji THAISTREET by Magdalena Woźniak z Warszawy otrzymała tytuł Najlepszej Restauracji Kuchni Tajskiej Roku 2020 w Polsce.
Odkrycie Kulinarne Roku 2020 to BURSZTYNOWA Bistro z Warszawy, bistro specjalizujące się w daniach na bazie najlepszych w Polsce serów długodojrzewających Skarby Serowara – Bursztyn, Rubin i Szafir. Nagrodę w kategorii Eventowe Miejsce 2020 Roku otrzymała Restauracja STIXX BAR & GRILL z Warszawy oferująca doskonałą kuchnię z całego świata, perfekcyjną obsługę, wyśmienite koktajle przy najdłuższym wolnostojącym barze w mieście.
IX edycja Konkursu „Polska od Kuchni” odbywała się w niezwykle trudnych warunkach dla branży gastronomicznej. Uruchomienie działalności branży gastronomicznej po dziewięciu tygodniach przerwy spowodowanej pandemią umożliwiło wznowienie tegorocznej edycji konkursu. Jurorzy w ciągu miesiąca odwiedzili ponad 100 punktów gastronomicznych i przekazali organizatorowi oraz Kapitule recenzje restauracji zawierające ocenę uwzględniającą: menu i forma prezentacji menu, ocena serwowanych dań wraz z formą podania i wyglądem posiłku, smak, dodatkowo premiowane jest danie specjalne promowane w menu, lokal i jego klimat, aranżacja wnętrz, jakość obsługi oraz czas oczekiwania na obsługę, umiejętność doradzania klientowi w wyborze dań, wygląd personelu, sposób podawania rachunku.
Od dziewięciu lat akcja „Polska od Kuchni” wyłania najlepsze restauracje i jednocześnie rekomenduje miejsca gastronomiczne oraz eventowe w Polsce, które warto odwiedzić i wpisać na swoją mapę gastronomicznego szlaku. Nagrodzone „Złotym Widelcem” restauracje, bary i cukiernie są wizytówką miasta czy regionu, przyciągają swoimi wysokimi standardem serwowanych dań oraz bogatą kompozycją smaków. Jury konkursu co roku starannie ocenia zgłoszone do konkursu punkty gastronomiczne. Jurorami akcji są eksperci z Fundacji WIP oraz osoby ze strony Partnerów, znamienite osoby ze świata kultury, nauki i mediów oraz wybrani blogerzy kulinarni, którzy w oparciu o regulamin dokonują oceny restauracji. Konkurs przebiegał pod patronatem władz miast i marszałków, oraz posiadał szeroką oprawę medialną.
Laureaci Złotego Widelca 2020 Roku
Restauracja Hotelowa
- Restauracja Polska mieszcząca się w AIRPORT Hotel OKĘCIE w Warszawie
- Restauracja SOPHIE & SUSSANE mieszcząca się w Hotelu TALARIA w Trojanowie
- Restauracja W Hotelu AGIT CONGRESS & SPA w Lublinie
- Hotel & Restauracja SULBIN z Garwolina
- Restauracja DWORSKA W DWORZE KALISZKI w Białej Pilskiej
- Restauracja W HotelU ZŁOTY GROŃ RESORT I SPA w Istebnej
- Restauracja ALPIN mieszcząca się w hotelu ALPIN w Szczyrku
- Restauracja BORODINO mieszcząca się w hotelu Modlin w Nowym Dworze Mazowieckim
- Restauracja W HotelU TAJTY mieszcząca się w Wilkasach koło Giżycka
- Willa FILIKS Restauracja & POKOJE mieszcząca się w Nałęczowie
- Tawerna z PIEKŁA RODEM mieszcząca się w ośrodku Bocianie Gniazdo w Rynie
- Restauracja LA BIBLIOTHEQUE mieszcząca się w hotelu St. Bruno w Giżycku
Kategoria: Restauracja Autorska
- Restauracja Elixir Domu Wódki z Warszawy
- Restauracja Kuchnia by Marcin Szukaj z Bydgoszczy
Kategoria: Kuchnia Polska
- Restauracja & Bar Świętoszek Tartufe z Warszawy
- Restauracja Akademia z Warszawy
- Restauracja & CATERING MONTE CARLO z Kielc
- Exclusive Restaurant pod Gigantami z Warszawy
- Restauracja Kuźnia z Lublina
- Restauracja Bubles z Warszawy
- Oberża pod Czerwonym Wieprzem z Warszawy
- Restauracja THE PIANO ROUGE z Krakowa
- Restauracja FOLK GOSPODA z Warszawy
- Restauracja TRZY GĘSI z Krakowa
Kategoria: Kuchnia Śródziemnomorska
- Il Padrino Ristorante z Warszawy
- Bonappetit Restaurant z Warszawy
Kategoria: Kuchnia Międzynarodowa
- Restauracja STIXX Bar & Grill z Warszawy
Kategoria: Kuchnia Orientalna
- Restauracja Thaistreet by Magdalena Woźniak z Warszawy
- Restauracja Tomo Sushi z Warszawy
Kategoria: Stek House
- Restauracja Beef & Pepper z Warszawy
- Restauracja BRITISH BULLDOG PUB in LONDON STEAK HOUSE z Warszawy
- Restauracja Fuego Bar & Grill by Bracia Collins z Warszawy
Kategoria: Bary, Bistro
- Gringo Bar z Warszawy
- Zachodnia Kawiarnia & Bistro z Białegostoku
- Menu Bistro z Warszawy
- Bursztynowa Bistro z Warszawy
Kategoria: Cukiernie
- Czekolada Cafe mieszcząca się w Airport Hotel Okęcie w Warszawie
Laureaci Nagród Specjalnych 2020 Roku
- Szef Kuchni Roku 2020 w Polsce – Marek Rybacki, szef kuchni restauracji mieszczącej się w Hotel & Restauracja SULBIN w Garwolinie
- Najlepsza Restauracja Roku 2020 w Polsce – Restauracja Akademia z Warszawy
- Najlepsza Restauracja Kuchni Tajskiej Roku 2020 w Polsce – Restauracja Thaistreet by Magdalena Woźniak z Warszawy
- Odkrycie Kulinarne 2020 Roku – Bursztynowa Bistro z Warszawy
- Eventowe Miejsce 2020 Roku – Restauracja STIXX Bar & Grill z Warszawy
Więcej informacji na temat konkursu www.polskaodkuchni.com.pl