XIII Festiwal Kuchni Greckiej

przez Redakcja

XIII edycja Festiwalu Kuchni Greckiej odbyła się w piątek 23 marca 2018 roku podczas targów EuroGastro w Warszawie i jak co roku pozostawiła po sobie mnóstwo wspaniałych wspomnień i wzruszeń. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Mistrz Kuchni , Grek z pochodzenia – Teo Vafidis,  dla którego propagowanie wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce jest misją konsekwentnie realizowaną od wielu lat.

W swoich programach np. „Filozofia Smaku” czy „Teoria Smaku” zabiera widzów w kulinarną podróż do współczesnej Hellady. Autor książki „Filozofia smaku” w której porywa czytelników w wyprawę po regionach i aromatach, właściciel biura podróży Hellas Travel.

Wydarzenie rozpoczęło się od uroczystej inauguracji poprowadzonej przez  Jego Ekscelencję  Evangelosa Tsaoussisa,  Ambasadora Grecji  w Polsce, Panią Despoinę Ipioti,  I Radcę, Zastępcę Ambasadora, Pana Nicholasa Christodoulidisa,  I Radcę, Szefa Biura ds. Ekonomiczno-Handlowych oraz Petrosa Michaelidesa, Radcę Handlowego Ambasady Republiki Cypryjskiej. Nie zabrakło również obecności  wspaniałych gości min. Pani Nikoletty Nikolopoulou, Dyrektora Biura w Polsce Greckiej Narodowej Organizacji Turystycznej, która w swoim krótkim przemówieniu wyraziła aprobatę dla idei Festiwalu oraz Pani Angeliki Kośmider z  Cypryjskiego Centrum Promocji Handlu.

Tuż po powitaniu przez wspaniałych gości, rozpoczęły się kulinarne zmagania młodych kucharzy. W tym roku swoją obecnością i wsparciem całego projektu zaszczyciło nas wyjątkowe jury, podzielone na sekcję profesjonalną w składzie: Jerzy Pasikowski – przewodniczący Jury, Giancarlo Russo, Robert Sowa, Artur Świerżewski, Kurt Scheller, Mltos Karoumpas, Tasos Protopsaltis, sekcję techniczną: Michał Markowicz, Patryk Kotarba oraz  sekcję gwiazdorską w składzie: Łukasz Nowicki, Zygmunt Chajzer, Tomasz Kozłowicz. Wspaniałym prowadzącym w tym roku był prezenter radiowy – Norbert Bieńkowski.

Zadanie konkursowe stojące przed uczestnikami XIII Festiwalu Kuchni Greckiej stanowiło nie lada wyzwanie. Kucharze zmierzyć się bowiem musieli z tradycyjnymi greckimi produktami oraz najwyższej klasy degustatorami. W tym roku obowiązkowymi składnikami dań z których korzystać musieli śmiałkowie były: krewetki white tiger 16/20 20% glaze Eurofoods Gastro, ser Manouri Eurofoods Gastro, ciasto filo Kanaki The Greek Gourmet, cukinia plastry Oerlemans, papryka czerwona Oerlemans, pieczarka plastry Oerlemans.

Pomimo ogromnego wyzwania, wszyscy uczestnicy poradzili sobie doskonale! Jury jednogłośnie wytypowało zwycięzców:

  • I miejsce – Paweł Pyra z Hotelu Fabryka Wełny w Pabianicach,
  • II miejsce – Adriana Wójcikowska z Restauracji Amarylis w Krakowie,
  • III miejsce Markos Prountsis, Hotel Kossak, Kraków.

Zarówno laureatom miejsc na podium, jak i wszystkim kucharzom, bardzo serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia za rok!

Zwieńczeniem całego wydarzenia była odbywająca się w hotelu i restauracji „U Artura”, uroczysta Gala, podczas której rozdane zostały nagrody, prezenty i dyplomy, będące wyrazem naszego uznania i podziękowania wszystkim, którzy razem z nami byli zaangażowani w to wspaniałe przedsięwzięcie. Naszymi partnerami byli, sponsorzy strategiczni: Mouzenidis Travel, EuroFoods Gastro, Hellas Travel, The Greek Gourmet, Oerlemans, sponsorzy: Grek, Diversey, Prymat, Winterchalter Polska, Janex, Partner Center, Piekarnia Inter Europol, Martmar, Alva, Belfood (soki Purena), Convotherm, Boloni, Caffe Team, Restauracja u Artura, Coca-Cola, Wima, Panegara (marka Koala), Gastro Magic Service, EuroGastro, Kanaki, Hotel Gregory, Polish Spirits Group oraz patroni medialni i merytoryczni: Papaja, Kucharze – serwis.pl, Gastrona.pl, Świat elit, News Gastro, Szugarfrik, Poradnik restauratora, Przegląd gastronomiczny, Szef Kuchni, Akademia Kulinarna, Wszystko dla kucharzy, Biznes Restauracje & Catering, CateringwPolsce.pl, HERMES oraz Ambasada Grecka, Klub Szefów Kuchni w Grecji, Klub Szefów Kuchni w Polsce, WACS.

Nagrodę główną ufundowaną przez Mouzenidis Travel stanowiła wspaniała wycieczka do Grecji – pakiet dla dwóch osób w hotelu 4-gwiazdkowym w opcji All Inclusive.

Powiązane artykuły