XII Festiwal Kuchni Greckiej

W piątek 7 kwietnia już po raz 12. odbył się konkurs kulinarny Festiwalu Kuchni Greckiej, którego pomysłodawcą i organizatorem jest Mistrz Kuchni , Grek z pochodzenia – Teo Vafidis. Już po raz kolejny Festiwal odbył się na Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EuroGastro w Warszawie. Tuż po uroczystej inauguracji, dokonanej przez Jego Ekscelencję Pana Evangelosa Tsaoussisa, Ambasadora Republiki Greckiej w Warszawie, a także Radcę Handlowego Ambasady Republiki Cypryjskiej w Warszawie Pana Petrosa Michaelidisa, rozpoczęły się kulinarne zmagania młodych kucharzy.

W tym roku swoją obecnością i wsparciem całego projektu zaszczyciło nas wyjątkowe jury, podzielone na sekcję profesjonalną w składzie: Jerzy Pasikowski – przewodniczący Jury, Giancarlo Russo – członek jury, Robert Sowa – członek jury, Artur Świerżewski – członek jury, Kurt Scheller – członek jury oraz sekcję gwiazd: Łukasz Nowicki, Zygmunt Chajzer, Joanna Kruk, Tomasz Kozłowicz. Wspaniałym prowadzącym w tym roku był prezenter radiowy RMF FM – Przemysław Skowron.

Zadanie konkursowe stojące przed uczestnikami XII Festiwalu Kuchni Greckiej stanowiło nie lada wyzwanie. Kucharze zmierzyć się bowiem musieli z tradycyjnymi greckimi produktami oraz najwyższej klasy degustatorami. W tym roku obowiązkowymi składnikami dań z których korzystać musieli śmiałkowie były: warzywa Oerlemans, ciasto Fillo Kanaki, oliwa z oliwek Extra Virgin z Krety. Pomimo ogromnego wyzwania, wszyscy uczestnicy poradzili sobie doskonale! Jury jednogłośnie wytypowało zwycięzców: I miejsce – Maciej Undziakiewicz z Zamku Dubiecko, II miejsce Paweł Kubera z Hotelu DeSilva Premium, III miejsce Sławomir Saguła z Rezydencji Gubałówka.

Zwieńczeniem całego wydarzenia była odbywająca się w hotelu i restauracji „U Artura”, uroczysta Gala, podczas której rozdane zostały nagrody, prezenty i dyplomy, będące wyrazem naszego uznania i podziękowania wszystkim, którzy razem z nami byli zaangażowani w to wspaniałe przedsięwzięcie. Bawiliśmy się w prawdziwie greckim stylu! O oprawę muzyczną zadbał zespół Orfeusz, głównymi atrakcjami były tradycyjne tańce oraz tłuczenie talerzy. Zabawa trwała do białego rana. Nagrody ufundowały firmy: Mouzenidis Travel, Hellas Travel, The Greek Gourmet, Prymat, Kanaki, Winterhalter, Świat Czekolady, Inter Europol, AB ZEMAITIJOS PIENAS, Partner Center, Wima S.C., Indu+, Świat Elit, Sugar Frik oraz Szef Kuchni. Nagrodę główną ufundowaną przez Mouzenidis Travel stanowiła wspaniała wycieczka do Grecji – pakiet dla 2 osób w Grand Platon 4* All Inclusive.