Poland 100 Best Restaurants Awards 2017

Finał VII edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants w tym roku odbył się w Warszawie w Pałacu Sobańskich i był to zdecydowanie najgorętszy dzień w tym roku. Wieczór zgodnie z zapowiedziami organizatorów był niezapomnianym wydarzeniem. Gala i sam przewodnik to świetne podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii i doskonały impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej.

Wybór miejsca okazał się trafny. W sali kryształowej Pałacu Sobańskich odbywały się huczne bale przedwojennej Warszawy. Swój obecny kształt Pałac zawdzięcza hrabinie Emilii z Łubieńskich Sobańskiej, która postano- wiła przebudować renesansową willę według projektu Leonarda Marconiego w 1876 roku. Od 2009 roku w Pałacu mieści się restauracja Amber Room.

Piękne wnętrza zabytkowego Pałacu wspaniale współgrały z nowoczesnymi multimediami. Dzięki swoim nowatorskim rozwiązaniom obiekt ten był doskonałym miejscem na organizację Gali Poland 100 Best Restaurants Awards 2017.

Konkurs i zarazem przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce to prestiżowy, pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem w głównej mierze oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Na ocenę i końcowy wynik składają się: ocena restauracji przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację, głosowania na stronie internetowej akcji, głosowania w mediach społecznościowych oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping.

Nagrody były przyznawane w KATEGORII: NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE oraz NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE w czterech grupach: AWARD OF EXCELLENCE – jeden widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 widelce, GRAND AWARD – 3 widelce oraz GRAND AWARD – 3 widelce plus. Miejsce restauracji w grupie ustalane jest na zasadzie – 75% oceny konsumentów – ankiety, głosowania, 25% oceny inspektorów.

Najlepszą restauracją w Polsce została N31 RESTAURANT & BAR z Warszawy nagrodę odebrał szef kuchni Robert Sowa. Tytuł najlepszej karczmy w Polsce 2017 roku przypadł LITWOROWEMU DWOROWI z Białki Tatrzańskiej.

Przyznano również nagrody specjalne – SZEFEM KUCHNI ROKU 2017 został Robert Sowa, OSOBOWOŚCIĄ KULINARNĄ ROKU 2017 został Robert Skubisz. NAJLEPSZYM TELEWIZYJNYM PROGRAMEM KULINARNYM 2017 został Polski Grill – TVP S.A. KSIĄŻKĄ KUCHARSKĄ ROKU 2017 została „Z miłości do lokalności” Tomasza Jakubiaka a NAJLEPSZĄ IMPREZĄ ROKU 2017 „GOTUJ Z SERCEM” – zorganizowana przez KLUB SZEFÓW KUCHNI podczas Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

Zaraz po uroczystym rozdaniu nagród, goście rozkoszowali się wspaniałymi potrawami przygotowanymi przez szefa kuchni restauracji Amber Room Roberta Skubisza. W menu między innymi : – tatar z tuńczyka, awokado, chilli, kolendra, chrupiące taco, – dojrzewająca polędwica wołowa, pieczona dynia piżmowa, purée z kasztanów, musztardowiec, – pierś z perliczki sous vide, pieczarki Portobello, sos tymiankowy, – pieczony filet z dorsza, zielone warzywa, bok choy, papryka, oliwa ziołowa, – udziec jagnięcy, kasza gryczana, sos piwny a na deser – czekolada Varlhona, karmelizowana gruszka, kamyczki solony karmel, – tapioka kokosowa, mango, biała czekolada, trawa cytrynowa, – gâteau czekoladowe, masło orzechowe, sól Maldon. Nie zabrakło również jak co roku tortu Poland 100 Best Restaurants 2017 przygotowanego na tę okazję przez firmę Ambasador92.

PARTNERZY: KRUSZWICA S.A., BIZERBA POLSKA, AMBER ROOM, STOCK POLSKA, WINNE POLA, BROWAR HOPKINS, AMBASADOR92, ESTURIAN CAVIAR, BIDFOOD FARUTEX

WYNIKI:

 

NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2017

  • N31 RESTAURANT & BAR – Warszawa

 

GRAND AWARD 3 WIDELCE PLUS

  • AMBER ROOM – Warszawa
  • ATELIER AMARO – Warszawa
  • LA BRASSERIE MODERNE – Warszawa
  • N31 RESTAURANT & BAR – Warszawa
  • RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – Warszawa
  • RESTAURACJA PLATTER BY KAROL OKRASA – Warszawa
  • SENSES RESTAURANT – Warszawa
  • STREFA RESTAURACJA & BAR – Warszawa
  • RESTAURACJA BLOW UP HALL 5050 – Poznań
  • RESTAURACJA WZORCOWNIA BY WIESŁAW BOBER – Pabianice
  • RESTAURACJA WODNA WIEŻA – Pszczyna
  • APPASSIONATA – Radzionków
  • GÓRALSKA TRADYCJA – Zakopane
  • RESTAURACJA HALKA – Zakopane

 

GRAND AWARD 3 WIDELCE

  • RESTAURACJA ALEGLORIA – Warszawa
  • RESTAURACJA CONCEPT 13 – Warszawa
  • DEKANT WINEBAR & RESTAURANT – Warszawa
  • EXCLUSIVE RESTAURANT POD GIGANTAMI – Warszawa
  • RESTAURACJA MOONSFERA – Warszawa
  • RESTAURACJA SALTO – Warszawa
  • WINOSFERA – Warszawa
  • RESTAURACJA MAGNIFICA – Kraków
  • RESTAURACJA CAFE ORANŻERIA – Kraków
  • RESTAURACJA COPERNICUS – Kraków
  • STUDIO QULINARNE – Kraków
  • RESTAURACJA TRZY RYBKI – Kraków
  • RESTAURACJA MIODOWA 8 – Wadowice
  • SALINA RESTAURANT – Bochnia
  • „LE RESTAURANT” MODRZEWIE PARK HOTEL – Szczawnica
  • WILLA POPRAD – Rytro
  • RESTAURACJA ACQUARIO – Wrocław
  • POD PAPUGAMI RESTAURANT & COCKTAIL BAR – Wrocław
  • RESTAURACJA POD FREDRĄ – Wrocław
  • RESTAURACJA SZEROKA № 9 – Toruń
  • RESTAURACJA HASHI SUSHI – Gdynia
  • RESTAURACJA BULAJ ARTUR MOROZ – Sopot
  • TRATTORIA LA CANTINA – Gdańsk
  • CHAPEAU BAS – Ustka
  • RESTAURACJA ATMOSPHERE – Słupsk
  • RESTAURACJA EGO W HOTELU ALTER – Lublin
  • QUALE RESTAURANT – Łódź
  • BIESIADA OPOLSKA – Opole
  • RESTAURACJA PAŁAC WIĘKSZYCE – Większyce
  • RESTAURACJA PERGOLA – Łańcut
  • RESTAURACJA THE GARDEN GRILLE & BAR – Rzeszów
  • RESTAURACJA ASTORIA – Częstochowa
  • RESTAURACJA BLUEBELL W HOTELU NATURA RESIDENCE – Siewierz
  • RESTAURACJA JOKER – Tychy 
  • RESTAURACJA THE PIANO – Bytom
  • RESTAURACJA VILLA GARDENA – Chorzów
  • RESTAURACJA PAŁACOWA HOTELU ANDERS – Stare Jabłonki
  • RESTAURACJA REFEKTARZ HOTEL ZAMEK RYN – Ryn
  • RESTAURACJA ROMANTYCZNA HOTEL SPA DR IRENA ERIS WZGÓRZA DYLEWSKIE – Wysoka Wieś
  • A NÓŻ WIDELEC – Poznań
  • PAŁAC TŁOKINIA – Tłokinia Kościelna
  • RESTAURACJA LUMIÈRE – Przeźmierowo
  • RESTAURACJA SUBLIMA – Kołobrzeg
  • Z DRUGIEJ STRONY LUSTRA – Szczecin

 

BEST OF AWARD OF EXCELLENCE 2 WIDELCE

  • RESTAURACJA & BAR STARA KAMIENICA – Warszawa
  • RESTAURACJA BARRACUDA – Gdynia
  • FEDDE BISTRO – Gdynia
  • RESTAURACJA BARYŁKA – Gdańsk
  • ELIKSIR – Gdańsk
  • RESTAURACJA KARCZMA LWOWSKA – Wrocław
  • ROCKABILLY – STEAKHOUSE & WHISKY BAR – Kielce
  • MOO MOO STEAK&BURGER CLUB – Kraków
  • RESTAURACJA JAZZ BAR – Szczawnica
  • 27 PORCJI – Kraków
  • PIWNICA RYCERSKA – Kęty
  • TRATTORIA ANTICA – Opole
  • RESTAURACJA POLANKA – Krosno
  • NOVA RESTAURANT – Suwałki
  • DWOREK NEW RESTAURANT – Bielsko Biała
  • RESTAURACJA GIERKRÓWKA – Zawada
  • RESTAURACJA CADENZA – Katowice 
  • RESTAURACJA MAGIEL KULINARNY – Sosnowiec
  • RISTORANTE OSTERIA LE BOTTI – Tychy
  • RESTAURACJA LASKOWO WINE & FOOD – Żory
  • RESTAURACJA ORZECH I MIÓD W HOTELU SPA LASKOWO – Jankowice
  • RESTAURACJA UMAMI – Pyskowice
  • RESTAURACJA MONTE – Carlo – Kielce
  • GOŚCINIEC RYŃSKI MŁYN – Ryn
  • RESTAURACJA MIRAMARE HOTELU AURORA FAMILY & SPA –  Międzyzdroje
  • RESTAURACJA PARK CAFFE – Koszalin
  • RESTAURACJA CYNAMON – Ustronie Morskie

 

AWARD OF EXCELLENCE 1 WIDELEC

  • RESTAURACJA HALKA – Warszawa
  • SZARA EMINENCJA – Warszawa
  • PRODIŻ WARSZAWSKI – Warszawa
  • SZARA EMINENCJA – Piaseczno
  • RESTAURACJA ALYKI – Wrocław
  • MARINA OŁAWA TAWERNA KAPITAŃSKA – Oława
  • RESTAURACJA TAAKA RYBA – Sumina
  • RESTAURACJA ZIELONY OGRÓD – Zabrze
  • RESTAURACJA GRANDE COZZE – Kielce

 

NAGRODY SPECJALNE:

  • PARTNER POLSKIEJ GASTRONOMI
  • STOCK POLSKA SP. Z O.O.
  • PARTNER POLSKIEJ GASTRONOMI
  • ZT „KRUSZWICA” S.A

 

PRODUKT ROKU 2017

  • Grawitacyjna krajalnica ręczna GSP-H BIZERBA

 

IMPREZA KULINARNA ROKU 2017

  •  „GOTUJ Z SERCEM” – KLUB SZEFÓW KUCHNI

 

NAJLEPSZY PROGRAM KULINARNY 2017

  • Polski grill – TVP S.A.

 

KSIĄŻKA KUCHARSKA ROKU 2017

  • Jakubiak Tomasz – Z miłości do lokalności

 

GRAND PRIX NAJLEPSZA KARTA WIN 2017

  • Restauracja Atmosphere – Słupsk

 

NAJLEPSZE TASTING MENU 2017

  • Wodna Wieża – Pszczyna

 

SMART WINE LIST

  • Szeroka 9 – Toruń

 

DEBIUT ROKU 2017

  • Restauracja Stara Wozownia – Mała Wieś

 

DEBIUT ROKU 2017

  • Bistro Słowacki – Gdańsk

 

DEBIUT ROKU 2017

  • Restauracja Lwia Brama² – Wrocław

 

KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE 2017

  • Andrzej Jakomulski

 

KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ 2017

  • Wojciech Harapkiewicz

 

SZEF KUCHNI JUTRA 2017

  • Szymon Bracik

 

KUCHARZ ODKRYCIE ROKU 2017

  • Monika Ignaciuk

 

KUCHARZ MŁODY TALENT 2017

  • Paweł Salamon

 

OSOBOWOŚC KULINARNA ROKU 2017

  • Robert Skubisz

 

SZEF KUCHNI ROKU 2017 – REGION CENTRALNY

  • Maciej Majewski – La Brasserie Moderne – Warszawa

 

SZEF KUCHNI ROKU 2017 – REGION WSCHODNI

  • Karol Zając – Restauracja EGO w Hotelu Alter – Lublin

 

SZEF KUCHNI ROKU 2017 – REGION POŁUDNIOWY

  • Szymon Bracik Wodna Wieża – Pszczyna

 

SZEF KUCHNI ROKU 2017 – REGION PÓŁNOCNO – ZACHODNI

  • Rafał Lorenc – Restauracja SUBLIMA – Kołobrzeg

 

SZEF KUCHNI ROKU 2017 – REGION POŁUDNIOWO – ZACHODNI

  • Mariusz Kozak – Acquario – Wrocław

 

SZEF KUCHNI ROKU 2017 – REGION PÓŁNOCNY

  • Artur Moroz – Restauracja Bulaj – Sopot

 

SZEF KUCHNI ROKU 2017

  • Robert Sowa

 

NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE 2017

  • KARCZMA LITWOROWY STAW – Białka Tatrzańska

 

GRAND AWARD 3 WIDELCE

  • KARCZMA LITWOROWY STAW – Białka Tatrzańska
  • KARCMA MUZYKANCKO – Poronin
  • KARCZMA CICHY KĄCIK – Krynica Zdrój
  • KARCZMA POD SOKOŁEM – Sokółka
  • BEST OF AWARD OF EXCELLENCE 2 WIDELCE
  • JAKUBOWA IZBA – Ryki
  • KARCZMA NA KOCIERZU – Kęty
  • AWARD OF EXCELLENCE 1 WIDELEC
  • KARCZMA POLSKA ZAGRODA – Sopot