Finał VII edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants w tym roku odbył się w Warszawie w Pałacu Sobańskich i był to zdecydowanie najgorętszy dzień w tym roku. Wieczór zgodnie z zapowiedziami organizatorów był niezapomnianym wydarzeniem. Gala i sam przewodnik to świetne podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii i doskonały impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej.
Wybór miejsca okazał się trafny. W sali kryształowej Pałacu Sobańskich odbywały się huczne bale przedwojennej Warszawy. Swój obecny kształt Pałac zawdzięcza hrabinie Emilii z Łubieńskich Sobańskiej, która postano- wiła przebudować renesansową willę według projektu Leonarda Marconiego w 1876 roku. Od 2009 roku w Pałacu mieści się restauracja Amber Room.
Piękne wnętrza zabytkowego Pałacu wspaniale współgrały z nowoczesnymi multimediami. Dzięki swoim nowatorskim rozwiązaniom obiekt ten był doskonałym miejscem na organizację Gali Poland 100 Best Restaurants Awards 2017.
Konkurs i zarazem przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce to prestiżowy, pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem w głównej mierze oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Na ocenę i końcowy wynik składają się: ocena restauracji przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację, głosowania na stronie internetowej akcji, głosowania w mediach społecznościowych oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping.
Nagrody były przyznawane w KATEGORII: NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE oraz NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE w czterech grupach: AWARD OF EXCELLENCE – jeden widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 widelce, GRAND AWARD – 3 widelce oraz GRAND AWARD – 3 widelce plus. Miejsce restauracji w grupie ustalane jest na zasadzie – 75% oceny konsumentów – ankiety, głosowania, 25% oceny inspektorów.
Najlepszą restauracją w Polsce została N31 RESTAURANT & BAR z Warszawy nagrodę odebrał szef kuchni Robert Sowa. Tytuł najlepszej karczmy w Polsce 2017 roku przypadł LITWOROWEMU DWOROWI z Białki Tatrzańskiej.
Przyznano również nagrody specjalne – SZEFEM KUCHNI ROKU 2017 został Robert Sowa, OSOBOWOŚCIĄ KULINARNĄ ROKU 2017 został Robert Skubisz. NAJLEPSZYM TELEWIZYJNYM PROGRAMEM KULINARNYM 2017 został Polski Grill – TVP S.A. KSIĄŻKĄ KUCHARSKĄ ROKU 2017 została „Z miłości do lokalności” Tomasza Jakubiaka a NAJLEPSZĄ IMPREZĄ ROKU 2017 „GOTUJ Z SERCEM” – zorganizowana przez KLUB SZEFÓW KUCHNI podczas Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
Zaraz po uroczystym rozdaniu nagród, goście rozkoszowali się wspaniałymi potrawami przygotowanymi przez szefa kuchni restauracji Amber Room Roberta Skubisza. W menu między innymi : – tatar z tuńczyka, awokado, chilli, kolendra, chrupiące taco, – dojrzewająca polędwica wołowa, pieczona dynia piżmowa, purée z kasztanów, musztardowiec, – pierś z perliczki sous vide, pieczarki Portobello, sos tymiankowy, – pieczony filet z dorsza, zielone warzywa, bok choy, papryka, oliwa ziołowa, – udziec jagnięcy, kasza gryczana, sos piwny a na deser – czekolada Varlhona, karmelizowana gruszka, kamyczki solony karmel, – tapioka kokosowa, mango, biała czekolada, trawa cytrynowa, – gâteau czekoladowe, masło orzechowe, sól Maldon. Nie zabrakło również jak co roku tortu Poland 100 Best Restaurants 2017 przygotowanego na tę okazję przez firmę Ambasador92.
PARTNERZY: KRUSZWICA S.A., BIZERBA POLSKA, AMBER ROOM, STOCK POLSKA, WINNE POLA, BROWAR HOPKINS, AMBASADOR92, ESTURIAN CAVIAR, BIDFOOD FARUTEX
WYNIKI:
NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2017
- N31 RESTAURANT & BAR – Warszawa
GRAND AWARD 3 WIDELCE PLUS
- AMBER ROOM – Warszawa
- ATELIER AMARO – Warszawa
- LA BRASSERIE MODERNE – Warszawa
- N31 RESTAURANT & BAR – Warszawa
- RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – Warszawa
- RESTAURACJA PLATTER BY KAROL OKRASA – Warszawa
- SENSES RESTAURANT – Warszawa
- STREFA RESTAURACJA & BAR – Warszawa
- RESTAURACJA BLOW UP HALL 5050 – Poznań
- RESTAURACJA WZORCOWNIA BY WIESŁAW BOBER – Pabianice
- RESTAURACJA WODNA WIEŻA – Pszczyna
- APPASSIONATA – Radzionków
- GÓRALSKA TRADYCJA – Zakopane
- RESTAURACJA HALKA – Zakopane
GRAND AWARD 3 WIDELCE
- RESTAURACJA ALEGLORIA – Warszawa
- RESTAURACJA CONCEPT 13 – Warszawa
- DEKANT WINEBAR & RESTAURANT – Warszawa
- EXCLUSIVE RESTAURANT POD GIGANTAMI – Warszawa
- RESTAURACJA MOONSFERA – Warszawa
- RESTAURACJA SALTO – Warszawa
- WINOSFERA – Warszawa
- RESTAURACJA MAGNIFICA – Kraków
- RESTAURACJA CAFE ORANŻERIA – Kraków
- RESTAURACJA COPERNICUS – Kraków
- STUDIO QULINARNE – Kraków
- RESTAURACJA TRZY RYBKI – Kraków
- RESTAURACJA MIODOWA 8 – Wadowice
- SALINA RESTAURANT – Bochnia
- „LE RESTAURANT” MODRZEWIE PARK HOTEL – Szczawnica
- WILLA POPRAD – Rytro
- RESTAURACJA ACQUARIO – Wrocław
- POD PAPUGAMI RESTAURANT & COCKTAIL BAR – Wrocław
- RESTAURACJA POD FREDRĄ – Wrocław
- RESTAURACJA SZEROKA № 9 – Toruń
- RESTAURACJA HASHI SUSHI – Gdynia
- RESTAURACJA BULAJ ARTUR MOROZ – Sopot
- TRATTORIA LA CANTINA – Gdańsk
- CHAPEAU BAS – Ustka
- RESTAURACJA ATMOSPHERE – Słupsk
- RESTAURACJA EGO W HOTELU ALTER – Lublin
- QUALE RESTAURANT – Łódź
- BIESIADA OPOLSKA – Opole
- RESTAURACJA PAŁAC WIĘKSZYCE – Większyce
- RESTAURACJA PERGOLA – Łańcut
- RESTAURACJA THE GARDEN GRILLE & BAR – Rzeszów
- RESTAURACJA ASTORIA – Częstochowa
- RESTAURACJA BLUEBELL W HOTELU NATURA RESIDENCE – Siewierz
- RESTAURACJA JOKER – Tychy
- RESTAURACJA THE PIANO – Bytom
- RESTAURACJA VILLA GARDENA – Chorzów
- RESTAURACJA PAŁACOWA HOTELU ANDERS – Stare Jabłonki
- RESTAURACJA REFEKTARZ HOTEL ZAMEK RYN – Ryn
- RESTAURACJA ROMANTYCZNA HOTEL SPA DR IRENA ERIS WZGÓRZA DYLEWSKIE – Wysoka Wieś
- A NÓŻ WIDELEC – Poznań
- PAŁAC TŁOKINIA – Tłokinia Kościelna
- RESTAURACJA LUMIÈRE – Przeźmierowo
- RESTAURACJA SUBLIMA – Kołobrzeg
- Z DRUGIEJ STRONY LUSTRA – Szczecin
BEST OF AWARD OF EXCELLENCE 2 WIDELCE
- RESTAURACJA & BAR STARA KAMIENICA – Warszawa
- RESTAURACJA BARRACUDA – Gdynia
- FEDDE BISTRO – Gdynia
- RESTAURACJA BARYŁKA – Gdańsk
- ELIKSIR – Gdańsk
- RESTAURACJA KARCZMA LWOWSKA – Wrocław
- ROCKABILLY – STEAKHOUSE & WHISKY BAR – Kielce
- MOO MOO STEAK&BURGER CLUB – Kraków
- RESTAURACJA JAZZ BAR – Szczawnica
- 27 PORCJI – Kraków
- PIWNICA RYCERSKA – Kęty
- TRATTORIA ANTICA – Opole
- RESTAURACJA POLANKA – Krosno
- NOVA RESTAURANT – Suwałki
- DWOREK NEW RESTAURANT – Bielsko Biała
- RESTAURACJA GIERKRÓWKA – Zawada
- RESTAURACJA CADENZA – Katowice
- RESTAURACJA MAGIEL KULINARNY – Sosnowiec
- RISTORANTE OSTERIA LE BOTTI – Tychy
- RESTAURACJA LASKOWO WINE & FOOD – Żory
- RESTAURACJA ORZECH I MIÓD W HOTELU SPA LASKOWO – Jankowice
- RESTAURACJA UMAMI – Pyskowice
- RESTAURACJA MONTE – Carlo – Kielce
- GOŚCINIEC RYŃSKI MŁYN – Ryn
- RESTAURACJA MIRAMARE HOTELU AURORA FAMILY & SPA – Międzyzdroje
- RESTAURACJA PARK CAFFE – Koszalin
- RESTAURACJA CYNAMON – Ustronie Morskie
AWARD OF EXCELLENCE 1 WIDELEC
- RESTAURACJA HALKA – Warszawa
- SZARA EMINENCJA – Warszawa
- PRODIŻ WARSZAWSKI – Warszawa
- SZARA EMINENCJA – Piaseczno
- RESTAURACJA ALYKI – Wrocław
- MARINA OŁAWA TAWERNA KAPITAŃSKA – Oława
- RESTAURACJA TAAKA RYBA – Sumina
- RESTAURACJA ZIELONY OGRÓD – Zabrze
- RESTAURACJA GRANDE COZZE – Kielce
NAGRODY SPECJALNE:
- PARTNER POLSKIEJ GASTRONOMI
- STOCK POLSKA SP. Z O.O.
- PARTNER POLSKIEJ GASTRONOMI
- ZT „KRUSZWICA” S.A
PRODUKT ROKU 2017
- Grawitacyjna krajalnica ręczna GSP-H BIZERBA
IMPREZA KULINARNA ROKU 2017
- „GOTUJ Z SERCEM” – KLUB SZEFÓW KUCHNI
NAJLEPSZY PROGRAM KULINARNY 2017
- Polski grill – TVP S.A.
KSIĄŻKA KUCHARSKA ROKU 2017
- Jakubiak Tomasz – Z miłości do lokalności
GRAND PRIX NAJLEPSZA KARTA WIN 2017
- Restauracja Atmosphere – Słupsk
NAJLEPSZE TASTING MENU 2017
- Wodna Wieża – Pszczyna
SMART WINE LIST
- Szeroka 9 – Toruń
DEBIUT ROKU 2017
- Restauracja Stara Wozownia – Mała Wieś
DEBIUT ROKU 2017
- Bistro Słowacki – Gdańsk
DEBIUT ROKU 2017
- Restauracja Lwia Brama² – Wrocław
KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE 2017
- Andrzej Jakomulski
KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ 2017
- Wojciech Harapkiewicz
SZEF KUCHNI JUTRA 2017
- Szymon Bracik
KUCHARZ ODKRYCIE ROKU 2017
- Monika Ignaciuk
KUCHARZ MŁODY TALENT 2017
- Paweł Salamon
OSOBOWOŚC KULINARNA ROKU 2017
- Robert Skubisz
SZEF KUCHNI ROKU 2017 – REGION CENTRALNY
- Maciej Majewski – La Brasserie Moderne – Warszawa
SZEF KUCHNI ROKU 2017 – REGION WSCHODNI
- Karol Zając – Restauracja EGO w Hotelu Alter – Lublin
SZEF KUCHNI ROKU 2017 – REGION POŁUDNIOWY
- Szymon Bracik Wodna Wieża – Pszczyna
SZEF KUCHNI ROKU 2017 – REGION PÓŁNOCNO – ZACHODNI
- Rafał Lorenc – Restauracja SUBLIMA – Kołobrzeg
SZEF KUCHNI ROKU 2017 – REGION POŁUDNIOWO – ZACHODNI
- Mariusz Kozak – Acquario – Wrocław
SZEF KUCHNI ROKU 2017 – REGION PÓŁNOCNY
- Artur Moroz – Restauracja Bulaj – Sopot
SZEF KUCHNI ROKU 2017
- Robert Sowa
NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE 2017
- KARCZMA LITWOROWY STAW – Białka Tatrzańska
GRAND AWARD 3 WIDELCE
- KARCZMA LITWOROWY STAW – Białka Tatrzańska
- KARCMA MUZYKANCKO – Poronin
- KARCZMA CICHY KĄCIK – Krynica Zdrój
- KARCZMA POD SOKOŁEM – Sokółka
- BEST OF AWARD OF EXCELLENCE 2 WIDELCE
- JAKUBOWA IZBA – Ryki
- KARCZMA NA KOCIERZU – Kęty
- AWARD OF EXCELLENCE 1 WIDELEC
- KARCZMA POLSKA ZAGRODA – Sopot