Gala Poland 100 Best Restaurants Awards 2014

Najlepszą restauracją w Polsce 2014 roku została Restauracja Belvedere znajdująca się w Łazienkach Królewskich w Warszawie. Gala Poland 100 Best Restaurants Awards 2014 odbyła się w warszawskiej restauracji Strefa, która mieści się na ulicy Próżnej tuż przy Placu Grzybowskim.

Konkurs i zarazem przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce to prestiżowy, pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem w głównej mierze oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Na ocenę i końcowy wynik składają się: ocena restauracji przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację, ocena poprzez stronę internetową Akcji, głosowanie SMS, głosowanie poprzez Facebook oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping.

Nagrody przyznawane były w trzech grupach : Award of Excellence – jeden widelec, Best of Award of Excellence – 2 widelce oraz Grand Award – 3 widelce, nie zabrakło również nagród specjalnych. Miejsce restauracji w grupie ustalane jest na zasadzie – 75% oceny konsumentów – ankiety, głosowania, 25% oceny inspektorów.

Te niezwykle cenione wyróżnienia przyznawane są nie tylko za najwyższą jakość usług, ale też umiejętność przemieniania jedzenia w sztukę.

Najlepszą restauracją w Polsce została Restauracja Belvedere z Warszawy nagrodę odebrali Artur Zymerman – Prezes Zarządu Grupy Belvedere oraz Katarzyna Starzyńska-Dyrektor Restauracji. Szefem kuchni roku został Adam Komar z restauracji Belvedere w Łazienkach Królewskich.

Grand Award – trzy widelce otrzymało 29 restauracji w tym 14 z Warszawy. Best of Award of Excellence – dwa widelce 18 restauracji, natomiast Award of Excellence – jeden widelec 6 restauracji.

Najlepszą Karczmą w Polsce po raz czwarty została Karczma Cichy Kącik z Krynicy Zdrój. Osobowością Kulinarną Roku został – Kurt Scheller.

Zaraz po uroczystym rozdaniu nagród, goście rozkoszowali się potrawami przygotowanymi przez szefa kuchni restauracji Strefa Jarosława Walczyka laureata ubiegłorocznej edycji w kategorii specjalnej: Kreowanie polskich przepisów w nowej odsłonie, gospodarza wieczoru. W menu między innymi był łosoś marynowany w soi i imbirze z jabłkiem marynowanym w pędach sosny, carpaccio z ośmiornicy z dresingiem pietruszkowym i warzywami sous vide, ceviche z dorady z awokado, zupa Tom Ka Kai, pieczony rostbef wołowy podwędzany w trawie żubrowej z sosem z kiszonych ogórków, rydze z grasicą i ślimakami w śmietanie i rozmarynie z jałowcem.